öncelikle google scholar a girip Hz. Musa ile ilgili makaleleri okursan karşına çıkacak ilk şey, Musanın tarihi bir figür değil, mitolojik bir figür olduğu yönündedir tarzı yorumlardır. hiç bir makalede ben musanın gerçekten yaşadığını ve kanıtı olduğunu okumadım(belki teolojik metinlerde yazar ama ben onları okumam). Antik Mısır, gördüğü, gözlemlediği her şeyi kayıt altına alan bir millettir. buna güneş tutulmaları, ay tutulmaları, firavunlar, firavunların aile soy ağaçları her şey dahil. ama Hiç bir kayıtlarında Hz Musa'nın 9 lanetinden bahsedilmemiş, kölelerin arkasından koşup da geri gelmeyen 1 tane firavunun kayıdı alınmamış, Musa hakkında hiç bir somut kanıt yok.
şimdi bir de "tarihi belge" niteliği olmayan, kutsal kitaplarda nasıl yazılmış onları inceleyelim. Musa'nın hangi tarihlerde yaşadığı tevratta incilde yada kuranda da yazmamaktadır, neden acaba:) din adamlarının bazı sözlerine dayanarak hangi tarihlerde yaşadığını araştıralım. MÖ 1400-1393 yıllarında doğduğu rivayet ediliyor. ama Musa'nın köleleri kaçırdığı idda edilen firavun ise 2. Ramses. 2. ramses denizde boğulduğu için değil, eceliyle ölmüştür ve 2. Ramses MÖ 1279-1213 yıllarında iktidarlık yapmıştır. bir diğer tarihsel çelişki nehirden onu sepette bulup saraya sokan firavunun kızı kimdir? Tevratta geçen ismiyle Batyah, hangi tarihte yaşamıştır MÖ1275'te doğmuştur. şunu demeye çalışıyorum ki Hz Musa ile ilgili sürekli çelişkili Tarihi metinler uyduruluyor.
elbette 4000-3000 yıl önce yaşamış bir insanın varlığının bilinmesi imkansızdır ve bu yazdıklarımın hiç birisi Hz Musa'nın yaşamadığını kanıtlamaz. Ama elimizdeki bilgiler yada bize ulaşan belgeler, Hz Musanın yaşamadığını, Din adamlarının bir uydurması olduğu yönünde.
DEMİŞ BİR ATEİST SİTESİ AÇIKLAMA VARMI?
Görürsünüz
Mısır'da herşey net değil mesela bazı firavunların ismi sadec krallar listesinde geçer hakkında fazla veya arkeolojik olarak fazla bilgi yoktur ayriyetten antik mısır kayıtları silebilir mesela senenmutu silmeye çalışması gibi bide kuran ne diyo milleti varış kıldık diyo bu hiksoslar olduğunu düşünüyorum bide son olarak Wikipedia mısır firavunlar yazın ne kadar silik olduğunu
Aslında bu makale yeterince olayı açıklıyor https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2020/05/239-misir-kayitlarinda-hz-musa/ Ama özet geçmek gerekirse; 1- Musa öyküsü, mısıra gelen felaketler, köle isyanı, zenginlerle fakirlerin yer değişimi gibi olaylar ipuwer papyrus'ünde anlatılır. Google "Exodus and ipuwer papyrus" yazarsan ilgili tartışmaların bulunduğu makaleler zaten çıkıyor. 2- Mısır kayıtlarındaki olaylar kasten silinebiliyor. Hatşepsut'un kaydının silinmesi de bunun en bariz örneği şuradan okunabilir https://www.ancient-origins.net/history-famous-people/moses-0012411 3- Musa'yı bulan kadınla Hatşepsutun öyküsünün paralel olduğu söylenir, şu makale ilgi çekici https://biblearchaeology.org/research/exodus-from-egypt/3090-moses-and-hatshepsut
Mısırlılar her şeyi kayda almamışlardır ki zaten böylesine bi mağlubiyeti kaydetmekte istemezler kaldı ki hz musaya ait her şey eski incilde ve tevratta geçmektetir tevratta zaten tarihi kitap sayılır
Kasas 55
28/55 : “Boş sözleri işittiklerinde ondan yüz çevirirler ve "Bizim işimiz bize, sizin işiniz size. Size selam (barış) olsun. Biz cahillerle uğraşmak istemeyiz" derler.”
Al-i İmran 65
3/65 : “Ey kitap halkı, neden İbrahim hakkında tartışıp duruyorsunuz? Oysa İncil de Tevrat da ondan sonra indirildi. Aklınızı kullanmaz mısınız?”