Hanefi mezhebi bu yiyeceklerin yenmesinin helal olmadığı görüşündedir.(Delilleriyle Hanefi Fıkhı,Karınca &Polen Yayınları s.1056,Eylül 2019 baskısı) Lakin Allah Mâide 96'da deniz avı ve denizin yiyeceğini helal kıldığını buyurmuştur.Rasulullah'da Tirmizî'de geçen bir hadisinde 'Denizin suyu temiz,ölüsü helaldir.'buyurur.(Tirmizî.Taharet 69) Mâide 96 ve zikrettiğimiz hadise dayanan Hanefi mezhebi dışındaki alimlerin ekseriyeti,başta midye olmak üzere deniz yiyeceklerinin yenmesinin helal olduğunu söylemişlerdir.Doğru olan görüşte midye yemenin helal olduğudur.Çünkü Allah deniz yiyeceğini helal kıldığını söylemiştir.Allah helal kıldım dedikten sonra bazı alimlerin yanlış içtihad yaparak haram demesi deniz yiyeceklerinin haram olduğu manasına gelmez.Bizler Allah'ın hükmüne uyarız.

2/173 : ''O, size sadece leş, kan, domuz eti ve ALLAH'tan başkası adına kesileni haram kılmıştır. Her kim (bunları yemeye) mecbur kalırsa, (suistimal yolunu) aramamak ve sınırı aşmamak koşuluyla günah işlemiş olmaz. ALLAH Bağışlayandır, Rahimdir.''
SADECE
bunlar.
6/145 : ''De ki: "Bana vahyedilende, yiyen birisi için şunların dışında haram edilmiş bir madde bulamıyorum: () Leş, () akıtılmış kan, () domuzun eti -ki pistir-, () ALLAH'tan başkasına sapıkça adanmış yiyecekler." Zorda kalan bir kimse, istekli olmaz ve sınırı aşmazsa kuşkusuz senin Rabbin Bağışlayandır, Rahimdir.''
DE Kİ BANA VAHYEDİLENDE YİYEN BİRİSİ İÇİN ŞUNLARIN DIŞINDA HARAM EDİLMİŞ BİR MADDE BULAMIYORUM.
Bazıları bu sayılanların dışında haram yiyecekler bulduysa bizde onların kimler olduğuna, Kuran'da ki tanımlarına bakalım.
5/103 : ''Belli bir erkek ve dişi kombinezonuyla yavrulayanların, yemin sonucu salıverilenlerin, arka arkaya iki erkek doğuranların ve on kez döl veren erkek develerin haram edilişini ALLAH onaylamıyor; inkarcılar ALLAH'a iftira ediyor. Çoğu akletmez onların.''
6/140 : ''Cehaletleri yüzünden ALLAH'a iftiralar ederek çocuklarını budalaca öldürenler ve ALLAH'ın kendilerine verdiği rızıkları haram edenler kaybetmişlerdir, şaşırmışlardır. Doğruyu göremezler.''
6/148 : ''Ortak koşanlar, "ALLAH dilemeseydi, ne biz, ne atalarımız ortak koşmaz ve hiç bir şeyi de haram etmezdik," diyeceklerdir. Onlardan öncekiler de azabımızı tadıncaya kadar aynı şekilde yalanlamışlardı. De ki: "Yanınızda bize göstereceğiniz her hangi bir bilgi var mı? Siz ancak zanna (şüpheli ve çelişkili rivayetlere) uyuyorsunuz ve siz sadece tahminde bulunuyorsunuz.
6/150 : ''De ki: "ALLAH'ın şunu haram ettiğine tanıklık edecek tanıklarınızı getirin." * Tanıklık ederlerse onlarla beraber tanıklık etme. Ayetlerimizi yalanlayanların ve ahirete inanmıyanların keyfine uyma. Onlar, Rab'lerine başkalarını eş koşmaktadırlar.''
10/59 : ''De ki, "ALLAH'ın size indirdiği rızıkların bir kısmını helal, bir kısmını da haram ettiğinizi görmez misiniz?" De ki, "ALLAH mı size izin verdi, yoksa ALLAH'a iftira mı ediyorsunuz?" ''
16/116 : ''Dillerinizin yalan yere nitelendirmesinden ötürü "Bu helaldir, bu haramdır," demeyin. Böylece ALLAH'a yalan yakıştırmış olursunuz. ALLAH'a yalan yakıştıranlar başarıya ulaşamazlar.''
5/103 de :İftiracı ve çoğunun akıl etmeyen kimseler oldukları yazıyor.
6/140 ta : Cahil, kaybetmiş, şaşırmış ve doğruyu göremeyen kimseler oldukları yazıyor.
6/148 te : Ortak koştukları, şüpheli ve çelişkili rivayetlere uydukları, sadece tahminde bulundukları yazıyor.
6/150 de : Ayetleri yalanlayan, Ahirete inanmayan ve Rablerine eş koşan kişiler olduklarını görüyoruz.
10/59 da : Allah'a iftira ettikleri yazıyor.
16/116 da : Yalancı oldukları, ve başarıya ulaşamayacakları yazıyor.
Arkadaşlar bu ayetlerin ne kadar ciddi ve korkutucu olduğunu anlıyor muyuz?
Bu insanlarla kesinlikle aynı dinden değilim.
Kendilerine Yahudi diyen Ehli kitap gibi veya kendilerini Hristiyan olarak tanıtan Ehli Kitap gibi Bunlarda kendilerini Müslüman olarak tanıtan Kitap Ehli olmuşlar.