top of page

Sorgulayanlar

Herkese Açık·323 Sorgulayan

ALLAH İSMİ VE SAHTE TANRILAR

🌿 “Allah’ın İsmi ve Sessiz Sorular”

Bir genç vardı, adı Cemal. Çocukluğunda farklı dinlerin metinlerini okudu: Gita, Ramayana, İncil… Ama soruları cevapsız kaldı. Sonra Kur’an’ı kendi dilinde okumaya başladı. Kalbi huzur buldu, ama zihninde bir soru vardı: “Tanrı her dili biliyorsa, neden Arapça dua ediyorum? Neden Allah demeliyim?”

Bir gece rüyasında bir meclise girdi. Mecliste Dede Korkut sazını çalıyordu, yanında Nasreddin Hoca, Sadi Şirazi, Taberî, Hekimoğlu İsmail, Ömer Seyfettin, Ahmet Bican ve Mehmet Bican vardı.

• Dede Korkut dedi: “Oğul, Tanrı kelimesi çoktur. Taşa, ineğe, güneşe de Tanrı derler. Ama Allah birdir, tektir, bütün sahte tanrıların üstünde Tanrıların da Tanrısıdır. Bu yüzden Allah demelisin.”

• Nasreddin Hoca gülerek ekledi: “Ben bir gün eşeğe ters bindim. Millet güldü. Dedim ki: ‘Yön değil, niyet mühimdir.’ Sen de kelimeye bakma, niyetine bak. Allah dediğinde niyetin tektir, sahte tanrılardan ayrılır.”

• Sadi Şirazi öğüt verdi: “İsimler çoktur, hakikat birdir. Ama hakikati korumak için doğru ismi seçmek gerekir. Allah ismi, hakikatin kendisidir.”

• Taberî hatırlattı: “Kur’an’da ‘Allah’ ismi 2600’den fazla kez geçer. Bu isim, vahyin özüdür. Çünkü Allah, bütün isimlerin sahibidir.”

• Hekimoğlu İsmail dedi: “Müslüman Türk’ün yolu sabır ve doğruluk yoludur. Allah demek, sahte tanrılardan ayrılmak demektir.”

• Ömer Seyfettin araya girdi: “Dilini sade tut. Allah dediğinde, milletin de seni anlar. Tanrı dediğinde, kimisi taşı, kimisi ineği anlar.”

• Ahmet ve Mehmet Bican dua ettiler: “Ya Rabbi, bu kuluna doğru isimle zikretmeyi nasip et.”

Cemal uyandı, düşündü: “Allah demek, sahte tanrılardan ayrılmak demektir. Tanrı kelimesi genel, Allah ismi özeldir.” Defterine şu ayeti yazdı: “Allah birdir, Allah sameddir” (İhlâs, 112/1-2).

✨ İbret

Tanrı kelimesi genel bir kavramdır; her şeye tanrı denebilir. Ama Allah ismi, bütün sahte tanrıların üstünde, tek ve mutlak yaratıcıya işaret eder. İlim, psikoloji, sosyoloji ve tarih bize gösterir ki doğru isim, doğru anlamı korur. Allah demek, hakikati korumaktır.

7 görüntülenme
  • Twitter
  • YouTube
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

Hubeyb öndeş 

bottom of page