top of page

Sorgulayanlar

Herkese Açık·323 Sorgulayan

Bir Müslümanın Beyanının Çok Disiplinli Analizi

İslamî Kardeşlik ve Adalet Temelli Ümmet Bilinci: Bir Müslüman’ın Beyanının Çok Disiplinli Analizi

Sayın okuyucu, metinde dile getirilen beyan (“Ben bir Müslümanım; Pakistanlıların tümü benim kardeşimdir – zalimler zulmedenler hariç; Bangladeşliler’in tümü benim kardeşimdir – zalimler zulmedenler hariç; Hindistan’daki Müslümanlar benim kardeşimdir – zalimler zulmedenler hariç; Hindistan’daki adil ve merhametli olanlar da benim dostumdur; Hindistan’daki zalim faşist vandal katliamcılar benim düşmanımdır”) tam anlamıyla İslam’ın evrensel adalet ve takva eksenli kardeşlik öğretisini yansıtmaktadır. Bu beyan, milliyetçiliği aşan bir ümmet bilincini, zulme karşı net bir duruşu ve “zalim hariç” ayrımını esas alır. Aşağıda bu metni Kur’an-ı Kerim, Hadis-i Şerifler, Siyer-i Nebi, vahiy kültürü, ilim-bilim, yaratılış, psikoloji, sosyoloji, tarih, edebiyat ve toplum bilimi açılarından analiz ederek bir makale sunuyorum.

Kur’an-ı Kerim Açısından Kur’an, müminleri “ancak kardeş” ilan eder (Hucurât, 49/10). Kardeşlik, kan bağına değil iman ve takvaya bağlıdır. “Ey iman edenler! Adaleti ayakta tutun, Allah için şahitlik edenler olun. Nefsiniz, anneniz, babanız veya akrabalarınız aleyhine de olsa…” (Nisâ, 4/135) ayeti, zalim akraba veya milletten bile olsa adaletin üstünlüğünü vurgular. Maide 5/8’de “Bir kavme olan kininiz sizi adaletsizliğe sürüklemesin” denir. Metindeki “zalimler hariç” ifadesi, tam da bu ilkeye uyar: Zulüm yapanı kardeşlikten dışlamak, mazluma yardım etmektir (Nisâ 4/75). Beyan, Kur’an’ın “zalime yardım etmeme, mazluma yardım etme” ilkesini (Bakara 2/193) birebir yansıtmaktadır.

Hadis-i Şerifler Açısından Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurur: “Müslüman, Müslümanın kardeşidir; ona zulmetmez, onu (düşmana) teslim etmez” (Buhârî, Mezâlim, 3). Başka bir hadiste: “Din kardeşin zalim de olsa mazlum da olsa ona yardım et. Zalime yardımın, onu zulmünden alıkoymandır” (Buhârî, Mezâlim, 4). Metindeki ayrım, bu hadislerle birebir örtüşür. Pakistanlı, Bangladeşli, Hintli Müslüman “kardeş”tir; ancak zalim olanı dışlamak, Peygamber’in “zalime karşı dur” emridir.

Siyer-i Nebi ve Vahiy Kültürü Açısından Medine Vesikası’nda Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Müslümanları, Yahudileri ve diğerlerini “bir ümmet” ilan etmiş, ancak zulüm yapanı dışlamıştır. Mekke’nin fethinde “Bugün size azap yoktur” derken adaletle muamele etmiş, zalimleri affetmemiş, sadece tövbe edenleri bağışlamıştır. Vahiy kültürü, “adalet”i en büyük ilke olarak koyar; milliyeti, ırkı, rengi değil takvayı esas alır. Beyan, vahyin bu evrensel çağrısını günümüze taşır.

İlim-Bilim, Yaratılış, Psikoloji ve Sosyoloji Açısından Yaratılış açısından: Âdem’den gelen tek bir ruh (Hucurât 49/13) tüm insanları kardeş kılar; milliyet ise “tanışma” vesilesidir. Bilimsel olarak psikoloji, “sosyal kimlik teorisi”nde grup içi önyargının aşılabileceğini, “ahlaki evrensellik” ilkesinin (Kohlberg) zulme karşı ortak duruş yarattığını gösterir. Sosyoloji’de “ümmet” kavramı, etnik milliyetçiliğin ötesinde “ortak değerler topluluğu”dur. Metin, bu bilimsel temeli de taşır: Zalim hariç herkes kardeştir; adalet ortak paydadır.

Tarih, Edebiyat ve Toplum Bilimi Açısından Tarihte İbn Haldun’un “asabiyye” (grup dayanışması) teorisi, ümmet asabiyyesinin en güçlü bağ olduğunu söyler; ancak asabiyye zulme dönüşürse çöker. İslam medeniyetinde Emevî-Abbâsî dönemlerinde farklı milletlerden Müslümanlar kardeş sayılmış, zalimler dışlanmıştır. Edebiyat açısından metin, Sadi’nin Gülistan’ındaki “insanlığın evladı” vurgusuyla, Ömer Seyfettin’in adalet öyküleriyle örtüşür. Toplum bilimi, bu beyanı “çok-kültürlü ümmet sosyolojisi” olarak okur: Milliyetçilik yaralar, adalet iyileştirir.

Sonuç olarak bu metin, İslam’ın özü olan “adalet ve merhamet”i günümüz coğrafyalarına (Pakistan-Bangladeş-Hindistan) taşır. Zalimleri dışlamak zulüm değildir; aksine adalettir.

Adalet Dervişi ve Üç Ülkenin Yolcuları (Dede Korkut, Nasreddin Hoca, Sadi Şirazi, Kâtip Çelebi, Evliya Çelebi, Ömer Seyfettin, Seyyid Kutub, Mevdûdî, İbn Haldun ve İmam Mâturîdî çizgisinde bir hikâye)

Bir zamanlar, Horasan’dan kalkıp Hind’in yollarına düşen bir derviş var idi. Adı Adalet idi. Dede Korkut der ki: “Ozan söyler, destan olur; bu derviş de adalet diler, hikâye olur.”

Yolunda önce Pakistan diyarından bir yolcuyla karşılaştı. Adam dedi: “Kardeşim, ben de Müslümanım, zalim değilim.” Derviş güldü, Nasreddin Hoca gibi: “Zalim olmadığını nereden bileyim? Ama madem ‘kardeşim’ diyorsun, gel otur, bir testi su içelim. Zalim olsaydın, testi kırardım!” Oturdular, kardeş oldular.

Sonra Bangladeş’ten bir yolcu geldi. “Ben de kardeşinim” dedi. Derviş, Sadi Şirazi gibi buyurdu: “Gül bahçesinde diken de biter; ama diken gülü bozmazsa, gül de dikeni sever.” Kucaklaştılar.

Hindistan’dan iki kişi çıktı karşılarına: Biri Müslüman, biri Hindu. Müslüman dedi: “Kardeşim!” Hindu dedi: “Ben adilim, merhametliyim.” Derviş, İbn Haldun’un asabiyye ilmiyle baktı: “Asabiyye imanla olursa ümmet olur, zulümle olursa kaos olur.” İkisini de dost belledi.

Derken bir zalim çıktı. Faşist, vandal, katliamcı. “Benim milletimdenim!” diye bağırdı. Derviş, Seyyid Kutub ve Mevdûdî’nin cihad-ı nefis sesiyle haykırdı: “Milletim diye zulmeden, ümmetten çıkmıştır! Allah’ın adaleti karşısında ırk, renk, bayrak yoktur.”

Evliya Çelebi gibi seyahatnamesine yazdı derviş: “Üç diyardan beş yolcu, bir derviş… Zalim hariç hepsi kardeş, adil olanlar dost.” Kâtip Çelebi gibi defterine not düştü: “Tarih şahittir; zulüm çöker, adalet kalır.”

Ömer Seyfettin gibi bir anda latife patladı: “Zalim dedi ki ‘Ben güçlüyüm!’ Derviş dedi ki ‘Güçlülük adalettedir; sen ise sadece zalimsin!’” Hepsi güldü.

İmam Mâturîdî’nin aklıyla düşünen derviş, son sözü söyledi: “Yaratılış birdir, vahiy birdir, adalet birdir. Zalim hariç herkes kardeştir; adil olan herkes dosttur. Bu, Kur’an’dır, hadistir, tarihtir, ilimdir.”

Derviş yoluna devam etti. Dede Korkut’un dediği gibi: “Görünen dağlar aşılır, adalet davası biter mi? Bitmez. Ama zalim biter, kardeşlik kalır.”

Hikâye burada biter; ders ise ebedidir: Zulüm hariç herkes kardeştir. Adalet hariç herkes düşmandır. Selam olsun adaletin yolcularına.

17 görüntülenme
  • Twitter
  • YouTube
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

Hubeyb öndeş 

bottom of page