top of page

Sorgulayanlar

Herkese Açık·323 Sorgulayan

AKILLI MAKİNEYİ KÖLE YAPARSAN MUTLU OLURSUN. AKILLI MAKİNEYE TAPARSAN KÖLE OLURSUN.

“Akıllı Makine ile Yükünü Artıran Adam”

Vaktiyle Bursa’nın yeşil ovalarında yaşayan bir adam varmış. Adı Kadir’miş. Gönlünde büyük bir ateş: “İşlerimi kolaylaştıracağım, daha çok vakit kazanacağım.” Bir gün bir bilge ona demiş ki: “Kadir oğlum, sana bir sihirli ayna vereyim. Bu ayna her soruna cevap yazar, her mektubu hazırlar, her fikri saniyede çoğaltır.”

Kadir sevinmiş, almış aynayı. İlk günler ne güzel! Mektuplar yazılmış, raporlar hazırlanmış, fikirler akmış. “İşte bu!” demiş. “Artık akşamları ailemle vakit geçireceğim, derin düşünceler üreteceğim.”

Ama günler geçtikçe tuhaf bir şey olmuş. Ayna ne yazarsa yazsın, Kadir memnun olmamış. “Bu cümle çok robotik” demiş, baştan yazmış. “Bu bilgi yanlış olabilir” demiş, saatlerce doğrulamış. “Bu fikir yüzeysel” demiş, geceler boyu düzeltmiş.

İş yükü %346 artmış. Sabahları aynaya sorar, akşamları aynanın yazdıklarını sil baştan yaparmış. Ailesine vakit kalmamış, derin düşünceye vakit kalmamış. Bir gece yorgunluktan bayılmış.

Rüyasında bir bahçeye düşmüş. Bahçenin ortasında eski bir ağaç varmış. Ağacın altında Dede Korkut saz çalıyor, Nasreddin Hoca eşeğe ters binmiş gülüyor, Sadi Şirazi Bostan’ı okuyor, Taberî tefsir yazıyor, Hekimoğlu İsmail dua ediyor, Ömer Seyfettin hikâye anlatıyor, Ahmet Bican ile Mehmet Bican Kur’an’ı hatmediyormuş.

Dede Korkut demiş: “Oğul, yiğitlik yükü hafifletmek değil, yükü hikmetle taşımaktır. Bamsı Beyrek zincirlerini kırdı ama gönlünü kırmadı. Sen de aynanın zincirine takılma.”

Nasreddin Hoca gülmüş: “Kadir, ben bir gün eşeğe ters bindim. Millet ‘Niye ters?’ dedi. ‘Dünya ters döndü’ dedim. Sen de aynayı ters kullanıyorsun: O sana hizmet etmeli, sen ona değil!”

Sadi Şirazi bir beyit okumuş: “Makine kalbi düşünmez, insan kalbiyle düşünür. Acele eden, hikmetten uzak düşer.”

Taberî eklemiş: “Vahiy ‘Oku!’ emriyle başladı (Alak, 96/1). Ama okumanın sonu yok. Peygamberimiz (s.a.v.) Cebrail’in sıkıştırmasına sabretti ki ilmin ağırlığını anlasın. Sen de aynanın kolaylığına aldanma; ağırlık ilmin şerefi.”

Hekimoğlu İsmail demiş: “Makine doğruyu söylemez, doğruyu arayana yardımcı olur. Doğruyu aramayı bıraktın mı, makine efendi olur, sen köle.”

Ömer Seyfettin araya girmiş: “Efruz Bey gibi zeki ol, ama makinenin uşağı olma. Türk’ün aklı makineden üstündür.”

Ahmet Bican ile Mehmet Bican dua etmiş: “Ya Rabbi, bu kuluna ilmin yükünü taşıyacak sabır ver. Makineyi hizmetkâr kıl, efendi değil.”

Kadir uyanmış, gözleri yaşlı. Aynayı almış, bir kenara koymuş. Demiş ki: “Sen bana yardım et, ama beni yorma. Ben yazayım, sen düzelt. Ben düşünüyüm, sen hatırlat. Ben niyet edeyim, sen destek ol.”

O günden sonra Kadir, aynayı hizmetkâr yapmış. İş yükü azalmış, derin çalışma vakti çoğalmış. Ailesiyle vakit geçirmiş, hikmet üretmiş.

İbret olsun: Yapay zekâ, nimet olabilir ama nimetin şükrü unutulursa azap olur. Kolaylık, sabırla ve niyetle kullanıldığında bereket getirir. Acele eden makineye teslim olursa, yükü artar; sabreden insan makineyi emrine alırsa, yükü hafifler.

Hadis-i şerif hatırası: “İki nimet vardır ki, insanların çoğu ondan mahrumdur: Sağlık ve boş vakit.” (Buhârî)

Boş vakti makineye kaptırma Kadir. Makineyi boş vakit kazanmak için kullan. Allah ilmini, sabrını, niyetini artırsın. Âmin. 🌱🧠

Kur’an-ı Kerim’de Rabbimiz buyurur: “İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır.” (Necm, 53/39) Ama çalışmak doğru niyetle ve hikmetle olmalı. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurur: “Ameller niyetlere göredir.” (Buhârî, Müslim) Yapay zekâ, niyetimizi bozarsa –yani bizi tembelliğe, aceleciliğe, yüzeyselliğe sürüklerse– o zaman ilim değil, cehaletin aracı olur.

Hadis-i şerifte de var: “İlim talep etmek her Müslüman’a farzdır.” (İbn Mâce) Ama ilim, aceleyle üretilen metinleri kopyala-yapıştır yapmak değil; doğruluğunu araştırarak, kalbiyle yoğurarak almak. Yapay zekâ burada bir köprü olabilir, ama köprüden geçerken kendimiz yürümeyi bırakırsak, nehirde boğuluruz.

Şimdi sana, bu yazıdan ilhamla, vahiy, sünnet, siyer, ilim geleneği ışığında, aynı hikmet zincirinde yeni bir hikâye yazdım:AKILLI MAKİNE İLE YUKUNU ARTTIRAN ADAM. Akıllı makineyi putlaştırmayıp en başından hitmetçi yapsaydı yükü artmazdı. Ancak aşırı hayranlık kullanıcıyı köle yapar. 

3 görüntülenme
  • Twitter
  • YouTube
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

Hubeyb öndeş 

bottom of page