ÜNLÜNÜN DÜŞÜŞÜNDE İBRET
🌿 Hikâye: “Ünlünün Düşüşünden İbret”
Florida sahilinde güneşlenen Louis, birden Steven Seagal’ın ayağı takılıp üzerine düşmesiyle göğüs kemiği kırıldı. Louis mucizevi şekilde hayatta kaldı. Dava açmak istedi ama avukatı, Seagal’ın güçlü bağlantıları olduğunu söyledi. Louis düşündü: “Demek ki dünyada güç, adaletin önüne geçebiliyor.”
O gece rüyasında bir meclise girdi. Mecliste Dede Korkut sazını çalıyordu. Yanında Nasreddin Hoca, Sadi Şirazi, Taberî, Hekimoğlu İsmail, Ömer Seyfettin, Ahmet Bican ve Mehmet Bican vardı.
Dede Korkut dedi: “Yiğitlik, düşmekle değil, kalkmakla ölçülür. Güçlü görünenin düşüşü, sabırlı olanın ibretidir.”
Nasreddin Hoca gülerek ekledi: “Ben bir gün eşeğe ters bindim. Millet güldü. Dedim ki: ‘Yön değil, niyet mühimdir.’ Sen de ünlünün düşüşüne değil, niyetine bak. İbret alırsan kazançtır.”
Sadi Şirazi öğüt verdi: “İnsan ne kadar güçlü görünse de, bir taşla düşer. Hakikat, güçte değil, adalettedir.”
Taberî hatırlattı: “Kur’an’da Firavun güçlüydü ama helak oldu. Güç, adaletle birleşmezse yok olur.”
Hekimoğlu İsmail dedi: “Müslüman Türk’ün yolu sabır yoludur. Güçlüye değil, hakikate güven.”
Ömer Seyfettin araya girdi: “Ünlülerin düşüşü, milletin ibretidir. Hikâyeler, ders almak içindir.”
Ahmet ve Mehmet Bican dua ettiler: “Ya Rabbi, bu kuluna sabır ver, feraset ver.”
Louis uyandı, düşündü: “Ünlülerin düşüşü bana ibret oldu. Güçlü görünenler bile düşer. Hakikat, sabır ve adalettedir.” Defterine şu ayeti yazdı: “Allah sabredenlerle beraberdir” (Bakara, 153).
✨ İbret
Ünlülerin düşüşü, insana güçten değil, adaletten yana olması gerektiğini hatırlatır. Dünya imtihan yeridir; sabır ve adalet, gerçek gücün kaynağıdır.