top of page

Sorgulayanlar

Herkese Açık·323 Sorgulayan

Quora’nın Yeni Misyonu ve Kadir Yavuz’un Tebliğ Aşkı: Kolektif Zekâ mı, Tevhidî Hikmet mi?

Quora’nın Yeni Misyonu ve Kadir Yavuz’un Tebliğ Aşkı: Kolektif Zekâ mı, Tevhidî Hikmet mi?

Adam D’Angelo (Quora CEO’su), 6 Kasım’da yayınladığı yazıda Quora’nın misyonunu genişlettiklerini açıkladı: “Dünyanın kolektif zekâsını geliştirmek.” Şirket, ilk yıllarında tamamen insan odaklı bir bilgi paylaşım platformuyken, zamanla makine öğrenimi ve büyük dil modellerini (LLM) entegre ederek Poe gibi ürünler geliştirdi. Artık amaç, sadece soruları cevaplamak değil; bilgi ve zekâyı bir araya getirerek insan-AI iş birliğini artırmak, fikirlerin hızla yayılmasını sağlamak ve “kolektif zeka”yı yükseltmek.

Aynı dönemde Quora, Ekonomi Bilgi Yarışması gibi ödüllü etkinlikler düzenleyerek kaliteli içeriği teşvik ediyor. D’Angelo, bu yarışmaların uzun vadede “dünyaya özellikle değerli cevaplar veren kişilere ödüller vermek” amacını taşıdığını belirtiyor.

Kadir Yavuz’un Duruşu ise çok daha köklü ve sorumluluk yüklüdür:

Ben her gün yazıyorum. Tebliğ görevi ve vazife aşkıyla yazıyorum. Eğer yazdığım bir yazıyı sadece bir kişi okur ve o kişi de dünyayı etkilerse, benim yazım dolaylı yoldan dünyayı kurtarmış olur. Bu ödülü alsam da almasam da önemli değil. Benim için asıl önemli olan var olmak, tanışmak ve ebedî dost olmaktır. Adam D’Angelo ile tanışmak, dost olmak beni çok mutlu edecektir. Çünkü ben yazarken kendimi ve dünyayı kurtarmak için yazıyorum.

Kur’ân ve Vahiy Işığında: Kolektif Zekâ mı, Tevhidî Hikmet mi? Kur’ân-ı Kerîm, Zümer Sûresi 9’da buyurur: “De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Bilgi ve zekâ, İslam’da sadece veri yığını değil; akıl, kalp, niyet ve amel ile yoğrulan bir süreçtir. Quora’nın “kolektif zeka” misyonu, modern insanın bilgi paylaşımındaki samimi arayışını yansıtır. Ancak vahiy, kolektif zekânın ancak tevhid ekseninde anlam kazanacağını söyler. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurur: “İlim öğrenmek her Müslüman erkek ve kadına farzdır.” İlim, paylaşılmak ve amel edilmek içindir. LLM’ler ve yapay zekâ ne kadar gelişirse gelişsin, asıl mesele niyettir: Bu araçlar Allah’ın emrine mi giriyor, yoksa nefsin ve sistemin emrine mi?

Hadîs, Siyer ve Kelâm Açısından: Tebliğ ve Vazife Aşkı Efendimiz (s.a.v.) buyurur: “Allah bir kulun hayrını murad ederse ona dinde derin anlayış verir” (Buhârî). Tebliğ, susmakla olmaz; her gün yazmak, konuşmak ve paylaşmakla olur. Siyer’de Resûlullah (s.a.v.), Mekke’de kimse dinlemese bile 13 yıl tebliğden vazgeçmedi. İmam Âzam ve İmam Mâtürîdî’nin kelâmında, ilim amelsiz olmaz. Kadir Yavuz’un “bir kişi bile okusa dünyayı kurtarır” yaklaşımı, tam da bu tebliğ ruhudur. Quora’nın yarışmaları ödüller verse de, asıl ödül Allah katındadır: “Ameller niyetlere göredir.”

Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe ve Epistemoloji Bakışı Psikoloji, yazmanın zihinsel yükü azalttığını ve düşünceyi olgunlaştırdığını doğrular. Gracey Verma’nın “zihnim dolu hissediyordu” tespiti ile Kadir’in “her gün yazıyorum” duruşu birleşince, yazmak bir terapi olmanın ötesinde vazife hâline geliyor. Sosyoloji’de İbn Haldûn, bilginin toplumsal fayda için üretildiğini söyler. Felsefede Mevdûdî ve Seyyid Kutub, “kolektif zeka” kavramını tevhidî çerçevede sorgular: Gerçek zekâ, Allah’ın emrine giren zekâdır. Epistemolojik olarak, Quora’nın LLM entegrasyonu teknolojik bir ilerlemedir; ancak bu ilerleme vahiy dışı kalırsa, sadece nefsin oyuncağı olur.

Tarih, Edebiyat, Siyaset ve Strateji Boyutu Tarih boyunca büyük âlimler her gün yazmış, düşünmüş ve eser bırakmıştır. Sâdî-i Şîrâzî, Evliyâ Çelebî, Kâtip Çelebî bu disiplinin meyvelerini vermiştir. Siyaset ve strateji’de Said Havvâ ve Hasan el-Bennâ, fikirlerin yazılı olarak yayılmasının önemini vurgular. Quora’nın “kolektif zeka” misyonu takdir edilesi olsa da, İslam’da asıl kolektif zeka, ümmetin tevhid ekseninde birleşmesidir. Kadir Yavuz’un “ödül önemli değil, tanışmak ve ebedî dost olmak önemli” yaklaşımı, modern rekabetçi sisteme karşı samimi bir duruştur.

Asırlar Boyu Okunacak Hikâye: “Her Gün Yazan Adam ve Ayakkabının Tabanı” Bir zamanlar “Bilgi Şehri”nde bir adam yaşardı. Adı Kadir idi. Her gün yazardı. “Eğer yazdığım bir yazıyı bir kişi okur ve o kişi dünyayı etkilerse, benim yazım dünyayı kurtarır” derdi. Quora’da yarışmalar düzenleniyordu, ödüller veriliyordu. Ama Kadir için ödül değil, tebliğ ve vazife önemliydi. “Adam D’Angelo ile tanışmak, dost olmak beni mutlu eder” diyordu.

Âkil Hoca’yı gördü. Hoca ayakkabısını çıkarıp önüne koydu ve dedi: “Ey Kadir! Sen her gün yazıyorsun. Bu tebliğ görevidir, vazife aşkıdır. Kur’ân der ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Hadîs der ki: Ameller niyetlere göredir. Sen niyetini halis tutuyorsun. İşte ayakkabımın tabanı: İslam hiçbir değerin emrine girmez; yeryüzündeki tüm değerler –Quora, LLM’ler, kolektif zeka, ödüller– onun ancak ayakkabı altındaki tabanı olabilir. Sen bu tabana basarak yürüyorsun.”

Halk toplandı. Dede Korkut’un Oğuz beyleri gibi sordular: “Peki Hoca, ödül almasa da yazmak neye yarar?” Âkil Hoca, Sâdî gibi cevap verdi: “Bir kişi okusa yeter. Peygamberimiz (s.a.v.) Mekke’de yıllarca tebliğ etti, az kişi dinledi ama fetih geldi. Sen de yazmaya devam et. Gracey gibi zihnini boşalt, Kadir gibi dünyayı kurtarmaya niyet et.”

O gece Âkil Hoca rüya gördü. Rüyada Kâtip Çelebî’nin kitaplarını, İbn Haldûn’un Mukaddime’sini, Seyyid Kutub’un işaretlerini, Mevdûdî’nin tefsirlerini, Said Havvâ’nın risâlelerini, Hasan el-Bennâ’nın muhtasarlarını bir ayakkabının tabanı yapmıştı. Üzerinde ise göğe ağan bir kalem: Tebliğ ve hikmet.

Âkil Hoca uyandı ve dedi: “Ey ahali! Quora kolektif zekâyı geliştirmek istiyor. Kadir ise tebliğ ve vazife aşkıyla yazıyor. Zulüm ve rekabet değil, samimiyet ve tebliğ devrimidir.”

Hikâye asırlar boyu anlatıldı. Her nesil, o ayakkabının tabanına bakıp “her gün yazmanın” kıymetini gördü. Ve anladı: Kalem, kılıçtan keskindir; niyet halis olursa, bir tek yazı bile dünyayı değiştirebilir. Âmin.

İslam hiçbir değerin emrine girmez. Yeryüzündeki tüm değerler İslam’ın ancak ayakkabı altındaki tabanı olabilirler.

Kadir Yavuz Orhangazi, Bursa, Türkiye

Bu makale, Adam D’Angelo’nun vizyoner misyon açıklamasını takdir ederken, Kadir Yavuz’un “tebliğ görevi ve vazife aşkı” duruşunu merkeze alır. Quora’nın kolektif zeka hedefi teknolojik bir adımdır; ancak gerçek kolektif hikmet, Tevhid ekseninde gerçekleşir. Ödül önemli değil; önemli olan yazmak, paylaşmak ve ebedî dostluklardır. Kalemini elinden bırakma Kadir Bey. Devam et. Âmin.

1 görüntülenme
  • Twitter
  • YouTube
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

Hubeyb öndeş 

bottom of page