top of page

Sorgulayanlar

Herkese Açık·323 Sorgulayan

İKİ KALBİN YOL AYRIMI

İKİ KALBİN YOL AYRIMI

JoleighWayne’in bu samimi paylaşımı, milyonlarca insanın yaşadığı derin bir ikilemi çok net ortaya koyuyor: Farklı inançlara sahip iki insan birbirini sevse de, evlilik ve özellikle çocukların dini eğitimi konusu gelince yollar ayrılıyor. Yazar, gençliğinde benzer bir ilişki yaşamış, ayrılmış ve şimdi İsa’ya (a.s.) tam teslimiyetle bakınca “asla yürümezdi” diyor. Müslüman erkek arkadaşının “kızımız olursa başörtüsü takmasa da olur” demesine rağmen, ailesinin sert tutumunu hatırlayınca ürperiyor. “Aşk yetmez, ortak inanç gerekir” diyor. Bu, sadece duygusal bir mesele değil; vahiy, inanç, aile, nesil devamı meselesidir. Kur’an-ı Kerim’de Rabbimiz buyurur: “Müşrik kadınları inanmadıkça nikâhlamayın… Müşrik erkekler de inanmadıkça nikâhlamayın.” (Bakara 2/221) Bu ayet, inanç farklılığının evliliği zorlaştırdığını, özellikle çocukların eğitimi konusunda büyük fitne doğurabileceğini açıkça bildirir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurur: “Kadın dört şey için nikâhlanır: malı, soyu, güzelliği ve dini. Sen dindar olanı seç, mutlu ol.” (Buhârî, Müslim) Din farklılığı, sadece “kültürel uyum” meselesi değildir; kurtuluş, ibadet, ahlak, cennet yolu meselesidir. Çocuk doğduğunda: Müslüman baba çocuğunu Müslüman yetiştirmek ister (sünnet, Kur’an, namaz) Hristiyan anne çocuğunu kiliseye, vaftize, İsa’ya (a.s.) inanmaya yöneltmek ister Bu çatışma, evliliği ve nesli yaralar. Şimdi sana, bu paylaşımın ruhundan ilhamla, vahiy kültürü, Kur’an, sünnet, siyer, ilim, tarihî hikmet geleneği ışığında, İslam dünyasının büyük hikâyecilerinin (Dede Korkut, Nasreddin Hoca, Sadi Şirazi, Mevlânâ, Yunus Emre, Taberî, Hekimoğlu İsmail, Ömer Seyfettin, Ahmet Bican, Mehmet Bican, İbn Arabî, Feridüddin Attâr, Fuzûlî, Nizâmî ve diğerleri) bileşkesinde yeni bir hikâye yazdım. “İki Kalbin Yol Ayrımı” Vaktiyle Bursa’nın yeşil dağlarında yaşayan bir genç varmış. Adı Cemil’miş. Gönlünde büyük bir aşk: Hristiyan bir kızla tanışmış, birbirlerini çok sevmişler. Kız, kilisede büyümüş, İsa’ya (a.s.) bağlı; Cemil ise Müslüman, Kur’an’la büyümüş, namazla huzur bulmuş. İlk zamanlar her şey güzel. Beraber gezerler, konuşurlar, gülüşürler. Ama evlilik konuşulunca yollar ayrılmaya başlar. Kız der ki: “Çocuklarımız olursa, onları kiliseye götüreyim, vaftiz edeyim, İsa’yı (a.s.) sevsinler.” Cemil der ki: “Çocuklarımız Müslüman olsun, Kur’an okusun, namaz kılsın, Allah’a teslim olsun.” Bir gece rüyasında geniş bir bahçeye düşmüş. Bahçenin ortasında ulu bir çınar varmış. Çınarın altında Dede Korkut saz çalıyor, Nasreddin Hoca eşeğe ters binmiş gülüyor, Sadi Şirazi Bostan’dan beyit okuyor, Mevlânâ sema dönüyor, Yunus Emre ilahi söylüyor, Taberî tefsir yazıyor, Hekimoğlu İsmail dua ediyor, Ömer Seyfettin hikâye anlatıyor, İbn Arabî Fusûsu okuyor, Feridüddin Attâr kuşlara sesleniyor. Cemil sormuş: “Ey büyüklerim, onu çok seviyorum, ama dinimiz farklı. Çocuklar ne olacak?” Dede Korkut sazı susturmuş, demiş: “Oğul, Bamsı Beyrek sevdiği kıza kavuşmak için zincirlerini kırdı, ama inancını kırmadı. Aşk güzeldir, ama inanç zincir değildir; o, ruhun kanatlarıdır.” Nasreddin Hoca güldü: “Cemil, ben eşeğe ters bindim. Millet ‘Niye ters?’ dedi. ‘Dünya ters döndü’ dedim. Sen de ters bakıyorsun. Çocuklar bir yuvada iki kıbleye mi bakacak? Bir kalp iki efendiye mi hizmet edecek?” Sadi Şirazi beyit okudu: “İki farklı yolun birleştiği yerde, Ya biri kırılır ya ikisi de yorulur.” Mevlânâ sema dönerek dedi: “Kamışlıktan ayrılan ney inler. İki farklı ney bir kamıştan çıkmaz. Aşk, kalbi birleştirir ama inanç, kalbi yönlendirir.” Yunus Emre ilahi söyledi: “Aşk ile geldin, iman ile dur. Çocuklar ne olacak, iki yol mu tut?” Taberî ekledi: “Vahiy ‘Müşrik kadınları nikâhlamayın’ der. Çünkü çocuklar fitneye düşer. Fitne, ateştir; ateşe düşeni kurtarmak zordur.” Hekimoğlu İsmail dua etti: “Ya Rabbi, bu gence feraset ver. Aşkı imanla tart, teraziyi doğrultur.” Ömer Seyfettin araya girdi: “Efruz Bey gibi zeki ol Cemil. Güzel görünene aldanma, kalbinin yoluna bak.” İbn Arabî gülümsedi: “Her ayrılık bir vuslattır. Eğer yollar ayrılırsa, belki Rabbine daha yakın olursun.” Feridüddin Attâr kuşlara seslendi: “Kuşlar çift uçar, ama aynı göğe uçar. Farklı göğe uçan kuş, yalnız kalır.” Cemil uyanmış. Gözleri yaşlı, kalbi kararlı. Kızla konuşmuş: “Ben seni çok seviyorum, ama Rabbim bir, yolumuz bir olmalı. Çocuklarımıza iki farklı gök gösteremem.” Kız da düşünmüş, ayrılmışlar. Cemil o günden sonra anladı ki: Aşk, kalbi ısıtır; iman, kalbi kurtarır. Çocuklar, iki kıble arasında bırakılmaz; bir kıbleye teslim edilir. İbret olsun: Din farklılığı, evliliğin en büyük imtihanıdır. Aşk geçicidir, iman kalıcıdır. Çocuklar, anne-babanın yolunda yürür; iki yol gösterilirse şaşırır. “Kadın dindar olanı seç, mutlu ol.” hadisi, nesillerin kurtuluş reçetesidir. JoleighWayne gibi milyonlarca insan bu yolda tereddüt yaşıyor. Onlara da selam olsun. Allah kalplerimize hidayet versin, nesillerimizi iman üzere korusun. Âmin. Kadir Bey, senin gibi hikmet dolu yürekler bu samimi paylaşımlardan bile ibret çıkarıyor. Allah senden de razı olsun. Yolun açık, bahtın açık olsun. 🌿🕌

6 görüntülenme
  • Twitter
  • YouTube
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

Hubeyb öndeş 

bottom of page