top of page

Sorgulayanlar

Herkese Açık·323 Sorgulayan

YAPAY ZEKAYI KÖLE YAP YOKSA KÖLE OLURSUN.

🌿 “Yapay Zekâ ile Çalışan Adam”

Bir zamanlar bir iş yerinde insanlar, “Yapay zekâyı işe alalım, yükümüz hafiflesin” diye düşündüler. Umutları şuydu: Daha az çalışacak, daha çok düşünecek, daha yaratıcı olacaklardı. Fakat zamanla gördüler ki iş yükleri %346 artmış, kendileri vizyon sahibi olmaktan çıkıp, makinenin ürettiği bilgileri doğrulayan tükenmiş denetçilere dönüşmüşlerdi.

Bir gece içlerinden biri, Kadir, yorgun düşüp uykuya daldı. Rüyasında bir meclise girdi. Mecliste Dede Korkut sazını çalıyordu, yanında Nasreddin Hoca, Sadi Şirazi, Taberî, Hekimoğlu İsmail, Ömer Seyfettin, Ahmet Bican ve Mehmet Bican vardı.

• Dede Korkut dedi: “Oğul, kolaylık ararken zorluk buldun. Yiğit, yükü hafifletmek için sabırla çalışır; ama emaneti başkasına bırakırsa, emaneti taşımak yine kendisine düşer.”

• Nasreddin Hoca gülerek ekledi: “Ben bir gün eşeğe ters bindim. Millet güldü. Dedim ki: ‘Eşeğin yönü değil, benim niyetim mühimdir.’ Siz de niyetinizi kaybettiniz. Yapay zekâya işi bıraktınız ama niyetiniz ilim ve hikmet değildi, kolaycılıktı.”

• Sadi Şirazi öğüt verdi: “İş ki kolay görünür, çoğu zaman zordur. İlim sabırla alınır, acele eden pişmanlık toplar.”

• Taberî hatırlattı: “İlk vahiy ‘Oku!’ emriyle geldi. İlmin yükü ağırdır. Siz bu yükü makineye verdiniz ama ilmin sorumluluğu yine insana aittir.”

• Hekimoğlu İsmail dedi: “Müslüman Türk’ün yolu sabır yoludur. Yapay zekâ bir araçtır, maksat değildir. Maksadı unutursanız, araç sizi esir eder.”

• Ömer Seyfettin araya girdi: “Efruz Bey gibi hayal kurdunuz ama çalışmayı bıraktınız. Hayal, emekle birleşmezse boş kalır.”

• Ahmet ve Mehmet Bican dua ettiler: “Ya Rabbi, bu kullara niyetlerini doğru kıl, sabır ver, feraset ver.”

Kadir uyandı, düşündü: “Yapay zekâ bize kolaylık değil, sorumluluk yükledi. Çünkü ilim, sabırla alınır; kolaycılıkla değil.” Defterine şu ayeti yazdı: “Allah sabredenlerle beraberdir” (Bakara, 153).

✨ İbret

Yapay zekâ, insana yükünü hafifletmek için değil, niyetini sınamak için verilmiş olabilir. İlim ve hikmet, sabırla kazanılır. Araçlar, maksadı unutturursa yük artar. Maksadı hatırlayan ise her zorluğu kolaylığa çevirir.

5 görüntülenme
  • Twitter
  • YouTube
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

Hubeyb öndeş 

bottom of page