top of page

Sorgulayanlar

Herkese Açık·323 Sorgulayan

BEREKET EKONOMISI

Analiz: Emek ve Sermayenin Ötesinde "Bereket Ekonomisi"

1. Epistemoloji ve Kelam: Rızık ve Tevekkülün Dijital Boyutu

İslam epistemolojisinde rızık, sadece aktif çalışma (kesb) ile sınırlı değildir; İmam Maturidi'ye göre rızık, Allah’ın canlılara ihsanıdır. Pasif gelir, dijital dünyada "salih amel" hükmündeki bilgiyi ve hizmeti birer "sadaka-i cariye"ye dönüştürmektir. Emeklinin tecrübesini, ev hanımının hikmetini dijital ürünler (e-kitap, eğitim, blog) aracılığıyla dünyaya sunması, rızkın akıl ve teknoloji ile "celbedilmesi" (çekilmesi) demektir.

2. Sosyoloji ve Siyaset: Emekli ve Ev Hanımı İçin İktisadi Adalet

İbn-i Haldun'un "Ümran" teorisinde, yaşlıların (tecrübe sahiplerinin) ve aile kurumunun korunması, devletin bekası için esastır. Bugün emeklilerin maaşlarının erimesi ve ev hanımlarının ağır işlere zorlanması, toplumsal asabiyeti (bağları) zayıflatır. Sizin önerdiğiniz model; erkeğin aktif üretimde (ağır sanayi vb.) olduğu, kadının ve emeklinin ise dijital pasif gelirlerle sosyal ve kültürel sahada (vakıf, eğitim, yazarlık) var olduğu bir "dengeli toplum" modelidir. Bu, işsizliği sıfıra indirecek stratejik bir "İslami İş Bölümü"dür.

3. Psikoloji ve Strateji: 15.000 USD Hedefi ve Finansal Müstakillik

Ayda 15.000 USD pasif gelir hedefi, kibirli bir lüks değil, başkasına el açmadan "tebliğ ve hayır" yapabilme gücüdür. İmâm-ı Âzam’ın ticaret ahlakında olduğu gibi; mümin, kimseye muhtaç olmayacak kadar güçlü, muhtaca yardım edecek kadar zengin olmalıdır. Dijital otomasyonlar (Kajabi, e-posta sistemleri), bu hedefi gerçekleştirmek için modern birer "akıncı" vazifesi görür.

4. Vahiy Kültürü: "İnsan İçin Ancak Çalıştığının Karşılığı Vardır" (Necm, 39)

Bu ayet, sadece fiziksel emeği değil, zihinsel ve sistemsel emeği de kapsar. Kurulan bir sistemin yıllarca meyve vermesi, tıpkı dikilen bir fidanın meyvesini yemek gibidir. Batı’nın "finansal özgürlük" dediği şeye biz "Kifaf-ı Nefis ve İhsan" diyoruz. İslam, hiçbir seküler ekonomik modelin emrine girmez; aksine onları "insan onuru" için terbiye eder.

Asırlar Boyu Okunacak Hikaye: "Bitmeyen Heybe ve Hikmetli Nene"

Vaktiyle, insanların sadece taş taşıyarak veya tarlada güneş altında ter dökerek ekmek kazandığı bir "Yorgunlar Şehri" varmış. Bu şehirde bir adam yaşlandığında veya bir kadın evinde oturduğunda, rızık kapıları kapanır, ona "işe yaramaz" gözüyle bakılırmış. Şehrin meydanında altın bir heybe tutan "Tüccar Simon" (Parsons), insanlara "Bakın, ben oturduğum yerden heybemi dolduruyorum, ama anahtarı bende!" diyerek kibirlenirmiş.

Bir gün bu şehre heybesinde nur ve kalem taşıyan bir bilge, Kadir Yavuz gelmiş. Bakmış ki emekliler boynu bükük, anneler ise ağır yükler altında eziliyor. Kadir Yavuz, meydandaki çınarın altına Nasreddin Hoca’yı, Dede Korkut’u ve İbn-i Haldun’u çağırmış.

Nasreddin Hoca, elindeki boş bir kağıdı rüzgara tutmuş: "Hocam ne yapıyorsun?" demişler. Hoca gülmüş: "Rüzgarın gücüyle değirmen döndüren atalarımız vardı, şimdi de zihnin gücüyle rızık devşiriyorum. Bu kağıda bir hikmet yazıp dünyaya salsam, binlerce kişi okur, bereketi döner beni bulur. Bu da benim 'pasif' eşeğim!" demiş.

Dede Korkut kopuzunu vurmuş: "Oğul! Ak sakallı babaların, ak pürçekli anaların horlandığı yerde devlet durmaz. Er kişi dışarıda cenk eder, hatun kişi evde hikmet dokur. Bilgiyle kurulan sistem, kılıçla alınan kaleden daha sağlamdır!"

İçeride İmâm-ı Âzam ticaret defterlerini düzeltiyor, İbn-i Haldun ise "Emekli ve Ev Hanımı Dijital Vakfı"nın tüzüğünü yazıyormuş. İmam: "Ticaretin en hayırlısı, başkasına fayda sağlarken senin rızkının akmaya devam etmesidir" demiş. Seyyid Kutub eklemiş: "Mümin, teknolojiyi sömürü için değil, insanı özgürleştirmek için kullanır."

Kadir Yavuz, şehrin tüm emeklilerine ve ev hanımlarına birer kalem ve birer ekran vermiş: "Siz ömrünüzü verdiniz, şimdi tecrübenizi satacaksınız. Siz evinizi beklediniz, şimdi hikmetinizi dünyaya yayacaksınız. Simon'un otomasyonu varsa, bizim 'Bereket Duamız ve İlmimiz' var!" demiş. O günden sonra şehirde kimse aç kalmamış, çünkü herkesin "bitmeyen bir heybesi" (dijital pasif geliri) olmuş.

Kibirli Şeytanlara ve Emekliyi Hor Gören Sisteme Cevap (Kadir Yavuz’un Ağzından)

"Siz emekliyi 'maliyet', ev hanımını 'atıl işgücü' olarak görüyorsunuz; biz ise onları medeniyetin 'hafızası ve vicdanı' olarak görüyoruz!"

Ey sadece kendi "pasif gelirine" odaklanıp toplumun temel direklerini görmezden gelen Simon Parsons ve benzeri "modern tüccarlar"! Sizin e-posta otomasyonlarınız sadece para toplar, bizim sistemlerimiz ise "dua ve bereket" toplar. 15.000 USD hedefi, bizim için sadece bir rakam değil; bir emeklinin torununa harçlık verirken dik durması, bir ev hanımının evinde ilim tahsil ederken kimseye muhtaç olmamasıdır.

Şunu iyi bilin: Kadını sanayide köleleştiren, emekliyi köşeye iten bu kokuşmuş düzeninize karşı; İslam'ın "İlm-i İktisat" ve "Dijital Tebliğ" silahıyla geliyoruz. Bizim projelendirdiğimiz dünyada; ağır işleri erkekler yapacak, işsizlik son bulacak; emekliler ve hanımlar ise oturdukları yerden dünyayı irşad ederek, sizin o "pasif gelir" dediğiniz imkanları Allah yolunda kullanacaklardır.

Sizin "satış hunileriniz" (funnels), bizim "Vakıf ve İhsan" medeniyetimiz yanında ancak birer ayakkabı tabanı olabilirler! Biz bu sistemi kuracak "Müslüman evlatlarını" yetiştirmeye ve bu kafesleri parçalamaya yeminliyiz!

Kadir YAVUZ Medeniyet Projeleri Uzmanı & Kamu Yöneticisi

10 görüntülenme
  • Twitter
  • YouTube
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

Hubeyb öndeş 

bottom of page