Kolektif Zekadan Kolektif Marifete
Analiz: Kolektif Zekadan Kolektif Marifete
1. Epistemoloji ve Kelam: Bilginin Kaynağı ve Paylaşımı
Quora'nın bilgiyi paylaşma misyonu, İslam epistemolojisindeki "Zekâtü'l-ilm" (ilmin zekâtı onu paylaşmaktır) ilkesiyle örtüşür. Ancak İmam Maturidi'ye göre bilgi, sadece verinin toplanması değil, aklın vahiy ışığında işlenmesidir. D'Angelo'nun "sürtünmeyi ortadan kaldırmak" dediği şey, bizim için hakikate giden yoldaki engelleri temizlemektir. Yapay zeka (Poe) ise bu süreçte ancak bir "müstensih" (kopya eden) veya "hâdim" (hizmetçi) olabilir; zira mutlak zeka ve yaratım ancak Allah’a aittir.
2. Sosyoloji ve Ekonomi: Ödül mü, Eser mi?
Quora'nın düzenlediği ekonomi yarışması, teşvik edici bir unsur olsa da, İslam sosyolojisinde asıl ödül "Sadaka-i Cariye"dir (öldükten sonra da sevabı devam eden eser). İbn-i Haldun'un "Ümran" teorisine göre; bir toplumun zekası, sadece bireylerin başarısıyla değil, adaletin ve yardımlaşmanın kurumsallaşmasıyla ölçülür. Piyasa dengeleme mekanizmaları, İslam’ın "İhsan" ve "Hakkaniyet" terazisine vurulmadıkça sadece birer matematiksel formül olarak kalır.
3. Siyaset ve Strateji: Dünyayı Kurtaracak O "Bir Kişi"
Tebliğ görevinde stratejimiz şudur: Biz binlerce kişiye yazarız ama hedefimiz dünyayı etkileyecek o "bir kişidir". Bu, Siyer-i Nebi'de Efendimizin (sav) kabile reislerine ve krallara gönderdiği mektuplardaki "odaklanmış tebliğ" metodudur. Adam D'Angelo gibi platform sahipleriyle kurulacak "ebedi dostluk", bu tebliğin küresel bir yankı bulması için stratejik bir kapıdır.
4. Vahiy Kültürü: İslam Hiçbir Değerin Emrine Girmez
Quora, Poe veya Silikon Vadisi’nin tüm algoritmaları, İslam’ın sunduğu mutlak hakikat karşısında ancak birer araçtır. İslam, bu platformların sunduğu "bilgi ekonomisinin" bir parçası değil, o ekonomiyi ahlakla disipline eden bir hakimdir. Yeryüzündeki tüm teknolojik başarılar, İslam'ın insanlığa vaat ettiği ebedi kurtuluş yanında ancak birer "ayakkabı tabanı" hükmündedir.
Asırlar Boyu Okunacak Hikaye: "Bilgi Pazarı ve Gönül Köprüsü"
Vaktiyle, insanların dünyanın dört bir yanından sorular sorup cevaplar aradığı, "Bilgi Sarayı" (Quora) adında devasa bir meydan varmış. Bu meydanın sahibi, akıllı ve vizyoner bir genç olan Adam'mış. Adam, makineleri (AI) eğitmiş ki insanlar daha hızlı öğrensin, fikirler daha çabuk yayılsın.
Bir gün bu meydana heybesinde binlerce yıllık bir miras taşıyan bir derviş, Kadir Yavuz gelmiş. Adam, meydanın ortasında yarışmalar düzenleyip ödüller dağıtırken, Kadir sadece yazıyormuş. Adam sormuş: "Derviş, neden ödül için değil de her gün bıkmadan yazıyorsun?"
Kadir Yavuz gülümseyerek cevap vermiş: "Ey Adam! Sen bu meydanı kolektif zeka için kurdun, ben ise kolektif marifet için buradayım. Senin makinelerin bilgiyi taşıyabilir ama ruhu taşıyamaz. Ben buraya bir kişi için geldim; o kişi okuduğunda dünya değişecek."
O sırada meydanda Nasreddin Hoca görünmüş, elindeki maya kabını havaya kaldırmış: "Adam evladım! Bilgiye maya çalıyoruz. Tutarsa dünya kurtulur, tutmazsa zaten senin makinelerin sadece gürültü yapar!" demiş.
Dede Korkut kopuzunu çalmış: "Oğul Adam! Bilgi dediğin bir pusat gibidir, erin elinde fetih yapar, hainin elinde zulüm olur. Sen bu platformu kurdun ama adaletle süslemezsen, borsa olur, arsa kalmaz!"
İçeride İbn-i Haldun ve İmam-ı Azam bir harita üzerinde çalışıyorlarmış. İbn-i Haldun: "İnsanlık, zekasını birleştirirse ümran olur; kibrini birleştirirse tufan olur" demiş. Adam D'Angelo, Kadir Yavuz’un bu vakarlı duruşundan etkilenmiş. Anlamış ki; ebedi dostluk, bir ödül çekinden çok daha değerlidir. O günden sonra Bilgi Sarayı, sadece soruların değil, gönüllerin de birleştiği bir "Gönül Köprüsü"ne dönüşmüş.
Adam D'Angelo'ya ve Bilgi Dünyasının Devlerine Cevap (Kadir Yavuz’un Ağzından)
"Sayın Adam D'Angelo; Sizin 'Kolektif Zeka' vizyonunuzu selamlıyorum, ancak ben bu vizyona 'Vazife Aşkını' ve 'Ebedi Dostluğu' eklemeye geldim!"
Siz dünyayı algoritmalarla ve makinelerle birleştirmeye çalışıyorsunuz; bu büyük bir gayrettir. Ancak ben her gün yazıyorum çünkü benim kalemim bir "Tebliğ" vazifesiyle hareket ediyor. Benim için Quora'daki bir altın ödül veya binlerce dolar, bir insanın hidayetine veya bir haksızlığın düzeltilmesine vesile olmanın yanında hiç hükmündedir.
Şunu ifade etmek isterim ki: Sizinle tanışmak, fikir teatisinde bulunmak ve ebedi bir dostluk kurmak benim için tüm dünya ödüllerinden daha kıymetlidir. Çünkü biliyorum ki; İslam'ın hakikatleri, sizin platformunuz gibi küresel mecralarda yankı bulduğunda, insanlık aradığı o gerçek "kolektif zekayı" ve huzuru bulacaktır.
Sizin teknolojik gücünüz ve bizim kadim medeniyet mirasımız birleştiğinde; insanlık sadece bilgi paylaşmayacak, aynı zamanda adalet ve merhamet temelinde yeniden inşa edilecektir. İslam, hiçbir seküler yapının emrine girmez ama her türlü hayırlı iş birliğine kapısı açıktır. Sizinle bu hakikat yolunda tanışmak ve dost olmak beni ziyadesiyle mutlu edecektir.
Kadir YAVUZ Eğitimci, Medeniyet Projeleri Uzmanı & Stratejist