top of page

Sorgulayanlar

Herkese Açık·325 Sorgulayan

ENDÜLÜS VE FİLİSTİN

İMTİHANIN ADI: DÜNYA MI, AHİRET Mİ?

(Kadir Yavuz'un Kalemiyle)

Giriş: Kulun Vazifesi ve Netice-i İş

Anup Kumar Sah kardeşimizin yaşadığı bu durum, modern çağın en büyük imtihanlarından biridir: "Sonuç odaklılık" hastalığı. Oysa İslam medeniyeti "Çaba odaklı" bir medeniyettir. Kuran-ı Kerim'de Necm Suresi 39. ayette "İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır" buyurulur. Burada vurgu "çalışmak"tır, neticeyi garanti etmek değil.

Resûlullah (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde "İşlerin en hayırlısı, az da olsa sürekli olanıdır" buyurmuştur. Bu, sürekliliğin ve niyetin önemini gösterir. Anup kardeşimizin "Yarıştan çekildim" demesi, eğer bir dinlenme ve yeniden niyetlenme süreciyse bir hikmettir; lakin ümitsizlik (Ye's) İslam'da yasaklanmıştır. "Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin" (Zümer, 53) emri, sınav kağıdındaki nottan daha önemlidir.

Bilim ve psikoloji diyor ki; tükenmişlik (burnout), bedenin ve zihnin "dur" sinyalidir. Bu bir son değil, bir virajdır. İlim ışığında bakarsak; bir sınav, insanın tüm değerini ölçmez. Sadece o anki performansını ölçer. Vahiy ışığında bakarsak; asıl sınav, o kağıttaki sorular değil, kalpteki sabır ve tevekküldür.

Şimdi, bu olaydan bir ibret çıkararak, İslam dünyasının büyük hikmet ehlinin üslubunu harmanlayan bir menkıbe yazıyorum.

HİKMET KARAVANI VE SINAV KAĞIDI

(Vahiy Kültürüne Dayalı Bir Destan)

Bölüm 1: Dede Korkut'un Davulu

Zamanın birinde, Anup adında bir yiğit varmış. Önünde büyük bir meydan warı varmış. Adına "SSC" derlermiş. Yiğit, okunu yayına germiş, hedefe atmış lakin ok hedefin biraz uzağına düşmüş. Matematik oku 25'te, Akıl oku 29'da kalmış. Yiğit yorgun düşmüş, gözleri kanlanmış.

O sırada dağlardan Dede Korkut sesi gelmiş: "Hey hey! Bre yiğit! Bu dünya bir sınav meydanıdır ama asıl sınav kılıçla değil, gönülle verilir. Sen kağıttaki soruları bilemedin diye erlikten mi çıktın? Alpan er, düşerse kalkar. Yeniden doğar. Bu sınav senin son nefesin değil, sadece bir basamaktır. Kalk, yayını ger, niyetini düzelt!"

Bölüm 2: Nasreddin Hoca'nınsırtındaki Eşek

Anup yiğit, başı önde yürürken Nasreddin Hoca'yı görmüş. Hoca eşeğe ters binmiş. "Hayırdır Hoca Efendi, neden ters bindiniz?" "Bre Anup! Sen de hayata ters bakıyorsun. Sınavı amaç edince, hayatı kaçırıyorsun. Eşeği ben güdüyorum, yoksa eşek beni güder mi? Sen kağıdı güdüyorsun, yoksa kağıt seni mi güdüyor?" Anup gülümsemiş. Hoca devam etmiş: "Bizim köyde bir imtihan vardır; kimse geçemez, kimse kalmaz. Adı 'Hayat'tır. Notu Allah verir. Sen kendi kendine 'kaldım' deme, henüz notlar açıklanmadı."

Bölüm 3: Sadi Şirazi'nin Gülistan'ı

Yol devam etmiş. Bir bahçede Sadi Şirazi oturmuş, gül kokluyormuş. "Ey dost! Gülün dikeni var diye gülü koparmazsın. Sınavın zorluğu var diye ümidi koparma. Sabır, acı bir köktür ama meyvesi tatlıdır. Belki bu 'kaldım' dediğin şey, seni daha hayırlı bir kapıya yönlendiren ilahi bir reddir. Bazen kapalılık, asıl açıklığa hazırlıktır." Sadi, bir beyit okumuş: "Dün akıllıydın, bugün divane oldun / Dün bir damlaydın, bugün umman oldun."

Bölüm 4: Taberi'nin Tarih Sayfaları

Tarihçi Taberi, eski parşömenleri açmış: "Tarih şahittir ki, büyük fetihler, büyük yenilgilerin ardından gelmiştir. Hz. Musa (a.s.) saraydan kaçtı, çölde yıllar geçti, sonra peygamber oldu. Yusuf (a.s.) kuyuya atıldı, zindana girdi, sonra Mısır'a sultan oldu. Senin bu sınavdaki durumun, tarihin akışını değiştirecek bir nokta olabilir. Pes etmek, tarihten silinmektir. Mücadele etmek, tarihe geçmektir."

Bölüm 5: Hekimoğlu İsmail'in Penceresi

Modern bir odada, Hekimoğlu İsmail pencereden dışarı bakıyormuş. "Mesele matematikte değil, maneviyatta Anup kardeşim. Tükenmişliğin sebebi soruların zorluğu değil, ruhunun sorulara hapsolması. Bilgisayar tukka (tahmin) ile geçişir ama hayat tahminle geçişmez. Kalbini dinle. Allah, seni bu sınav için yaratmadı. Seni, O'nu tanımak için yarattı. Bu sınav bir araçtı, amaç oldu. Aracı kır, amaca bak."

Bölüm 6: Ömer Seyfettin'in Keskin Kalemi

Ömer Seyfettin, masasına vurmuş: "Bizim milletimizde 'pes etmek' yoktur, 'istifa etmek' vardır. Eğer bu yol senin fıtratına uygun değilse, istifa et ve başka bir cephede savaş. Lakin 'korkudan' çekilme, 'hikmetle' yönel. Bir Türk çocuğu gibi dimdik dur. Başarısızlık, başarının anahtarıdır. Yeter ki o anahtarı çevirecek eli titretme."

Bölüm 7: Ahmet ve Mehmet Bican'ın Modern Rehberliği

Son olarak, günümüzün bilge kardeşleri Ahmet ve Mehmet Bican söz almış: "Teknoloji çağındayız Anup. TCS arayüzü değişir, sistem değişir. Ama insanın özeti değişmez. Veri analizi diyor ki; bir veri noktası (sınav sonucu) tüm grafiği (hayatı) belirlemez. Kendini yeniden kodla. Yazılımını güncelle. Ümit, en güçlü algoritmadır. Allah'ın rahmeti, tüm sınav sistemlerinden daha geniştir."

Sonuç: Anup'un Uyanışı

Anup Yiğit, bu karavandan sonra başını kaldırmış. Kağıdı yırtmamış, lakin kağıda da tapmamış. "Ben yarıştan çekilmiyorum," demiş. "Ben, yanlış pistten çekilip doğru pistte koşmaya hazırlanıyorum. Notum ne olursa olsun, Rabbimin kulu olmaktan onur duyarım. Eğer bu iş nasipse olur, değilse daha hayırlısı vardır."

Ve böylece, sınav kağıdı bir imtihan aracı olmaktan çıkıp, bir tevazu vesilesine dönüşmüş.

İBRET VE TEŞVİK NOTU

Kadir Yavuz Olarak Mesajım:

Anup kardeşimiz ve onun gibi sınav stresinde olan tüm gençlerimize şunu hatırlatmak isterim:

1. Kader Bir Sır Perdesidir: Bilemediğiniz sorular, belki de sizi daha hayırlı bir mesleğe, daha huzurlu bir hayata yönlendiren ilahi bir pusuladır.

2. İkinci Şans Her Zaman Vardır: Dünya imtihanı, son nefese kadar devam eder. Bir sınavın bitişi, hayatın bitişi değildir.

3. Değeriniz Puanla Ölçülmez: Sizin değeriniz, Allah katındaki takvanız, insanlara faydanız ve güzel ahlakınızdır.

4. Dinlenmek Pes Etmek Değildir: Gözleriniz yorgunsa dinlenin. Ruhunuz sıkıldıysa tevbe edin. Sonra yeniden başlayın.

Duamız: "Rabbim! Anup kardeşimize ve tüm imtihan verenlere kolaylık ver. Onların emeklerini zayi etme. Kalplerine ümit, gönüllerine huzur ver. Onları, Senin rızana uygun yollara hidayet eyle. Amin."

Unutmayın: Gerçek zafer, sınavı kazanmak değil, sınav sırasında Allah'ı unutmamaktır.

(Kadir Yavuz - İlim ve Hikmet Meclisi)

7 görüntülenme
  • Twitter
  • YouTube
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

Hubeyb öndeş 

bottom of page