Erdemin Düşey Asimptotu: Tanrı'nın Matematiksel Doğası Üzerine Bir Hipotez

Yüzyıllardır teoloji ve felsefe, mutlak olanı kelimelerin sınırlı dünyasıyla tanımlamaya çalıştı. Dilin yetersiz kaldığı bu felsefi düzlemde, mükemmellik genellikle doğrusal veya sonsuz bir büyüme olarak hayal edildi. Ancak mutlak bir varlığın doğasını anlamak, belki de soyut kavramlardan ziyade analitik geometrinin ve kalkülüsün diline başvurmayı gerektirir. Erdemlerin ve sıfatların körü körüne sonsuza uzandığı klişe bir Tanrı tasavvurunun aksine; varoluş, sınırlar ve optimum dengeler üzerine kuruludur. İşte bu noktada karşımıza çıkan soru şudur: Mükemmellik, ucu bucağı olmayan bir sonsuzluk mudur, yoksa matematiksel bir fonksiyonun asimptotik zirvesi mi?
Bu perspektiften bakıldığında Tanrı, esasen "mükemmel varlık"tır. Mükemmel varlık ise, var olan bütün sıfatların (özelliklerin) Mükemmel/Optimum seviyeleri, bir nevi "yerel maksimum" veya "Asimptotik Zirve" noktalarına sahip olandır. Olumsuzlama yöntemi ile düşünecek olursak, kusur oranı %0 olmalı ve bunun için demin belirttiğim gibi her sıfatın kusur oranının %0 olması gerek. Sıfat dediğimiz şey, "merhamet" gibi, "kudret" gibi, "bilgelik" gibi özelliklerdir. Mükemmel varlıkta bu özelliklerin hepsi optimum noktasında olmalı ve hepsinin toplamı mükemmel varlıktır.
Mesela, merhameti ele alalım. Çoğu kişinin düşündüğünün aksine ben, Tanrı'nın sonsuz merhametli "olmadığını" düşünüyorum. Çünkü bence bir "merhamet (x)-mükemmellik (y)" grafiği kuracak olursak merhametin (x-ekseninin) sonsuz olduğu yer mükemmelliğin (y-ekseninin) maksimum olduğu nokta değildir. Bu grafik, daha ziyade kolları aşağı doğru bakan, bir (soldaki) kökü 0'ın biraz sağında olan (çünkü zulüm, merhametin eksikliğidir. Eksikliğin maksimum noktası yokluktur ve bu sebeple 0 merhamete gittikçe zulüm olur ve zulüm de eksi mükemmellik değerinde yani kusur değerinde olmalıdır) 2. Dereceden bir parabol ya da daha kompleks olarak düşey asimptot barındıran rasyonel bir fonksiyon olabilir (ben de bunu savunuyorum). Mesela x-ekseninde 0'ın biraz sağındaki bir nokta ile 0 arasında kalan (az önceki söylediğim sebeple aynı sebepten ötürü) değerler için negatif; sonraki değerler için pozitif olacak şekilde, x-ekseninde pozitif değerli a noktasına kadar fonksiyon logaritmik olarak artar, a noktasında sonsuza ıraksar (bu sebeple fonksiyon, x = a noktasında ve x = 0 noktasından birer düşey asimptota sahiptir) ve a noktasından sonra da azalan olur. Bu sebeple böyle bir fonksiyonun optimum noktası limit x= a'ya giderkendir, x = sonsuz değil! Tanrının buradaki konumu da budur, limit x = a'ya giderken.
Bunun böyle olduğunu düşünüyorum çünkü bence sonsuz merhamet bir noktada adaleti çiğneyebilir, her şeyi affeden bir varlık zalimi de affedebilir ama bu kötüdür (kusurludur). Bu sebeple fonksiyon bir müddet sonra azalan olmalı diye kurguluyorum.
Bunu bütün özellikler (kudret, ilim vs) için yaptığımızda bütün bu grafiklerin optimum noktalarına sahip olan varlık, işte o varlık "mükemmel varlık"tır.
Burada "iyi de o zaman bu bütün özelliklerin ortalamasında mesela %99 mükemmelliğe sahip bir varlık tanrıya çok yakındır o zaman. Tanrıyla arasında %1'lik bir adım kalmış sadece. Bu Tanrıyı mükemmelden ziyade ulaşılabilir bir varlık konumuna sokmaz mı?" Diye bir itiraz gelebilir ancak cevap: "hayır". Çünkü bu tür olasılıklar matematikte kusur oranına göre belirlenir. Mesela %99,9 doğruluk oranı ile çalışan bir makine, %99 doğruluk oranı ile çalışan bir makineden 10 kat daha doğrudur çünkü birincide kusur oranı %0,1 iken ikincide bu oran %1'dir. Oranlarsak birincinin kusur oranının 10 kat daha az olduğunu fark ederiz.
Aynı şekilde mesela x (merhamet) ekseninde (a-0,001) noktasının sonucu belki çok yüksektir (999999 olsun mesela) ancak limit x a'ya giderken ki mükemmellik sonsuza ıraksar. Mükemmelliği f(x) olarak tanımlamıştık. Kusuru ise bunun çarpmaya göre tersi, yani g(x) = 1/f(x) olarak tanımlayabiliriz. Bu durumda (a-0,001) noktası %0,000001000001000001 kusur oranına sahip olur, a noktası zaten limit: x a'ya yaklaşırken kusur 0'a yaklaşmaktadır (çünkü limit x a'ya giderken 1/f(x) = 0'a yakınsar). Oranlarsak [limit: x a'ya giderken 0,0,000001000001000001 /g(x)] aradaki kusur oranı "sonsuz" oluyor! Tanrısal mükemmellik noktası a, sıradan bir maksimum nokta değil, iyiliğin ve merhametin sonsuza ulaştığı matematiksel ve felsefi bir tekilliktir (singularity). Yani Tanrı, ulaşılabilecek bir varlık değildir.
Burada gelebilecek bir diğer itiraz ise, "kötülük" gibi aslen kusurlu şeyleri de özellik gibi gösterip "tanrı bunlarda da maksimum noktaya sahip olmalı o zaman?" Demektir. Ancak bunlar bir özellik değil, bir "durumdur". Mesela kötülük, iyiliğin eksik olma durumudur. Gerçekte kötülük diye bir şey yoktur. Mesela bizim merhamet grafiğimizi iyilik grafiği gibi yorumlarsak, kötülük zaten o grafikte mevcut olur: x-ekseninde grafiği soldan kesen nokta ile 0 noktası arası kötülüktür. Mesela x eksenini soldan kesen nokta b olsun (b<a), (0,b) aralığı kötülük olarak adlandırılır ve y-ekseninde "-" değerliğe sahiptir. Keza zulüm de, o grafikte x-ekseninde (0,b) aralığı olur. Aşırı derecede merhamet de, 0'a yakınsayan merhamet değeri (zulüm) de o grafikte y-ekseninin altında kalır (kusurludur). Bu sebeple Tanrı, zaten o grafiklerde optimum nokta olduğu için bu itiraz da geçersiz kalır.