BULUTLARIN AĞIRLIĞI MUCİZESİ
- MUSTAFA ALİ UÇAR
- 21 Mar
- 2 dakikada okunur

Havanın içinde su molekülleri bulunur. Hava atmosferde yukarı doğru hareket ettikçe genleşir yani hacmi artar ve soğur. Bu sırada sıcaklıktaki azalma yeterince yüksekse su molekülleri havanın içindeki katı parçacıkların üzerinde yoğunlaşarak bulutları oluşturur. Ancak oluşan su damlacıkları çok küçük olduğundan -çapları 10-15 mikrometre (metrenin milyonda biri) arasındadır- havada asılı halde dururlar.
Bulutların kütleleri yoğunluklarıyla yakından ilişkilidir ve farklı türdeki bulutların yoğunlukları birbirinden farklıdır. Örneğin gökyüzünde sıkça gördüğümüz bulutlardan olan beyaz kümülüs bulutlarının yoğunluğu yaklaşık 0,3 g/m3’tür yani bu bulutların bir metreküpünün kütlesi yaklaşık 0,3 gramdır. Bir kenarının uzunluğu bir kilometre olan küp şeklindeki bir kümülüs bulutunun kütlesi ise yaklaşık 300.000 kilogram yani 300 tondur.
Aslında havanın yoğunluğu (yaklaşık 1 kg/m3) bulutlarınkinden çok daha yüksektir. Dolayısıyla bulutların içinde çok miktarda su bulunsa da, su damlacıkları çok küçük olduğundan ve çok geniş bir alanda dağıldıklarından gökyüzünde asılı halde kalabilirler.
Bulutların Ağırlığı Nasıl Hesaplanır?
Su İçeriği:
Ortalama bir kümülüs (cumulus) bulutu, her metreküpünde yaklaşık 0.5 gram su içerir.
Büyük fırtına bulutları (kümülonimbüs) ise daha yoğun olabilir ve bu miktar 5 gram/metreküp seviyesine çıkabilir.
Hacim:
Orta büyüklükte bir kümülüs bulutu yaklaşık 1 kilometreküp (1,000,000,000 m³) hacme sahiptir.
Toplam Ağırlık:
1 kilometreküplük bir bulutta: 1,000,000,000×0.5 gram=500,000,000 gram=500ton1,000,000,000 \times 0.5 \text{ gram} = 500,000,000 \text{ gram} = 500 ton1,000,000,000×0.5 gram=500,000,000 gram=500ton
Büyük fırtına bulutlarında ise bu ağırlık milyonlarca tona ulaşabilir.
“Rahmetinin önünde rüzgârları bir müjde olarak gönderen O’dur. Bunlar AĞIR bulutları kaldırıp yüklendiğinde onları kurak bir beldeye göndeririz. Sonra onunla su indirir ve o suyla her türlü bitkilerden çıkarırız.” (Araf Suresi 57)
“Size korku ve ümit içinde şimşeği gösteren ve AĞIR bulutları meydana getiren O’dur.” (Rad Suresi 12)
Ayete geçen ثِقل ve خِفَّة birbirinin mukabili/karşıtıdır. Tartılan veya ölçülen her şeyin ağır basanına ثَقِيل adı verilir.. Râgıb el-İsfehânî'nin el-Müfredât fî Garîbi'l Kur'ân
Kuranda ثِقَالًا śikâlen ağır olarak geçmektedir.
Hz. Peygamber (s.a.v.) döneminde veya öncesinde bulutların ağır olduğu bilgisine dair açık bir ifade bulunmamaktadır...
Ancak Kur’an tam 1.400 sene önce, bulutların hiç de bizim gördüğümüz gibi hafif olmadığını ve son derece ağır olduğunu haber vermektedir
Şimdi şu noktayı bir düşünelim: Kur’an’ın indirildiği dönemde insanların bulutların ağırlıkları ile ilgili bu bilgiye sahip olmaları mümkün değildir. Hatta belki de bu bilgiyi öğreninceye kadar biz de bulutların çok hafif olduğunu zannediyorduk. Ama bulutlar yüzbinlerce ton ağırlığındadır ve bu bilgi Kur’an’da birebir haber verilmektedir.
Bütün bunları duyduktan sonra Kur’an’ın Allah’ın kitabı olduğu hakkında nasıl şüphe edilebilir? Eğer bundan şüphe edilirse, Kur’an’ın vermiş olduğu bu haber ne ile izah edilebilir?
Hiçbir şekilde izah edilemez. Bulutların ağırlığına dair bilginin Kur’an’da geçmesinin tek bir izahı vardır. O da şudur: Kur’an, bulutlara tonlarca ağırlığında suyu depolayan zatın kitabıdır. O zat ki, bulutları rüzgârlarla kurak beldelere sevk eder ve o beldelere hayat verir. Evet, Kur’an’ı, bulutları yaratan ve tonlar ağırlığında suyuyla onu havada gezdiren zat göndermiştir.
Araştırma derleme: MUSTAFA ALİ UÇAR
Comentarios