top of page

Tanrı neden insanla uğraşır? Neden inanmasını ister?

Sık sorulan bir nonteist sorusuna özetle cevap vereyim.

"Bu kadar Galaksiyi yaratacak kadar büyük bir güç (tanrı) neden insan ile uğraşıyor? Neden kendisine inanmadı diye cehenneme atsın?"


İlk olarak şunu belirtmek isterim ; Eğer yaratıcının gözünde Küçüklük değersizliği gösteriyor olsaydı, insandan çok daha küçük olan mikro alemi yaratmakla, DNA kodlarını yazmakla uğraşmazdı. Biz biliyoruz ki ; çıplak gözle göremediğimiz mikro (atom altı) bölümü, bizim gözümüzle gördüğümüz evrenden daha da geniştir :) bir nevi hepimizin içinde binlerce dünya var.

Bu demek oluyor ki ; yaratıcının (Allah'ın) gözünde küçüklük değersizliği göstermiyor.

Mikrodan makroya dna bile herşeyi ince bir şekilde dizayn eden tanrının insanla uğraşması şaşılacak bir şey değil, aksine evrendeki her şeye bir amaç veren tanrının, insanı umursamıyor, onu boşu boşuna yaşa ve öl diye yaratıyor, hiçbir sorumluluk vermiyor olması mantıksızdır. :) Zaten kur'an'da bütün evrenin sadece insan için yaratıldığına dair bir ifade yoktur. Başka gezegenlerde başka canlılar da olabilir..

🌟 neden tapılmasını istiyor? Neden inanmayanları cezalandırıyor?

➡ İlk olarak Allah'ın emir ve yasaklarına bakalım. Çünkü "inandık" demeyle cennete girilmiyor (Ankebut 2). İnananların itaat etmesi emir istenir (Nisa 59)

Yaratıcımız Neyi emir ediyor? Neyi yasaklıyor? Bu emir ve yasaklarında dünyanın zararına bir şey var mı? Yok. Verdiği emir ve yasaklar dünyanın ve insanlığın iyiliği için. Dünyanın daha yaşanılır bir yer olması içindir.

Neyi emir ediyor ve yasaklıyor ;

İyiliği emir et, kötülükten alıkoy, zekâtı ver, ihtiyaçtan fazlasını yoksullara yetimlere ver[9/71] zulüme karşı savaş, [4/75, 1/190], insanlara güzellikle söz söyle, anneye babaya iyi davran, kadınlar ile iyi geçinin, [4/19] barış isteyin [8/61] Zina ve kumar yasak, [5/90, 17/32] iyiliği engellemek yasak [50/25], haksız yere öldürme [17/33]yeryüzünden bozgunculuk çıkarmak yasak,dine zorlamak yasak,[10/5] dinin İçinde de zorlama yasak, [2/256]( örnekler çoğaltılabilir)

İnanmayan insan bu kurallara uymaz. Bulunduğu toplumun kurallarına veya kendi arzularının kurallarına boyun eğer. Bulunduğu toplum insanlığın zararına olan şeyleri doğru kabul ediyor olsa bile buna boyun eğer. Çünkü İnsanın yapısı budur

İşte! Bu yüzden yaratıcımız sadece kendi kurallarına boyun eğmemizi ister ki ; başka şeylere boyun eğip de kaos bir dünya hayatı yaşanmasın.

İnsanın, yaratıcının kanunlarına inanması ve ona teslim olması için ; Korku + ödül gerekir. Bu yüzden yaratıcımız, cehennem ile korkutur , cennet ile müjdeler.

"peki bir ateist iyi olamaz mı?" sorusu akla gelebilir. Elbette ki iyi olabilir. Ancak ; "yaşayacağım sadece bu dünya hayatı var." diyen birine 'zulüme karşı canıyla mücadele' etmesi için savaşa kim çağırabilir? "iki tarafın da rızası var zina yanlış değildir" diyen birine zinanın yanlış olduğunu kim anlatabilir?

318 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page